Het Jan van Tilburg Toernooi

Ook voor mensen met een beperking is sporten gezond. Zij lopen een groter risico om inactief te worden dan mensen zonder een beperking. Daarom hebben zij meer kans op verlies van spierkracht en conditie. Maar ook op overgewicht, diabetes en verminderde botdichtheid. Gelukkig kunnen ze bij Sportclub ’25 meedoen.

Jeweun…Sjportkloeb is de slogan van Sportclub ’25. “We zijn een gewone, volkse vereniging. Een voetbalvereniging waar vriendschap en verbanden leggen erg belangrijk zijn én waar iedereen welkom is. Bij ons in de regio zijn er niet veel sporten en hobby’s voor G-sporters”, zo vertelt Ritch te Kampe. “Ooit opperde Jan van Tilburg, een vader van een zoon met een beperking, om een G-team op te starten. Gelukkig is onze club toen met dat idee aan de slag gegaan. Sportclub ’25 heeft nu een G-team met 10-15 spelers. Jong en oud spelen samen een voor- en najaarscompetitie tegen andere teams in de regio. Jaarlijks organiseert de voetbalclub twee grote toernooien, namelijk voor alle jeugdcategorieën en voor dames. Maar nog niet voor het G-team. Overtuigd om meer uit deze G-teams te halen, speelde het idee om ook een G-team toernooi te organiseren.

Elkaar helpen en inspireren


Het idee voor een G-team toernooi speelde al langer. In gesprek met BAS, Samen Actief kwam het onderwerp ter sprake. “En nu gaan we met de Innovatieprikkel van dit idee, werkelijkheid maken.” Ritch vertelt over zijn ervaring tot nu toe. “Het is ons goed bevallen om samen met andere verenigingen te sparren. We kunnen elkaar helpen en elkaar inspireren. Maar de Innovatieprikkel laat ons ook anders nadenken. Normaal gesproken zouden we aan de slag gaan met draaiboeken van de twee andere toernooien, het versturen van uitnodigingen en klaar is Kees. Nu hebben we het over wat we willen bereiken en wat we allemaal nodig hebben. Zo kunnen we nóg meer uit ons toernooi halen.”

Een ode aan Jan


Het toernooi vindt plaats op 31 augustus. Helaas is Jan van Tilburg overleden. In een ode naar hem wordt het toernooi naar hem vernoemd. “Samen met de G-sporters kijken we nu al uit naar dit toernooi. De beleving van dit team is echt anders dan iemand zonder beperking. En dat is mooi om te zien.”