Beweegschool wordt realiteit in Simpelveld & Bocholtz

Kinderen zijn de toekomst. Zij verdienen een kansrijke start en de mogelijkheden om gezond en vitaal op te groeien. Basisscholen in de gemeente Simpelveld werken daarom toe naar een Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). De gemeente Simpelveld heeft hiermee een primeur te pakken. Het is de eerste plattelandsgemeente in de regio, die hiermee aan de slag gaat, en dit vanuit de gemeente financiert. De gemeente stelt een generatie lang, minstens twintig jaar, geld hiervoor beschikbaar.

Meer beweging op school

De GBT stimuleert kinderen tijdens een schooldag meer te bewegen. Een onderdeel hiervan is een gezonde en actieve pauze tijdens de tussenschoolse opvang. Dit biedt kinderen een extra beweegmoment, maar ook een uitlaatklep en een vorm van structuur in de pauze, met als gevolg meer concentratie in de klas. De beweegcoaches van BAS zorgen er mede voor dat er extra aandacht is voor inactieve kinderen, zodat ook zij in beweging komen en hun motorische vaardigheden ontwikkelen. Bovendien ontwikkelen kinderen hun creativiteit, doordat ze zelf een actieve bijdrage leveren aan de invulling van de pauzesport. Leerlingen van de bovenbouw mogen zelf spellen verzinnen én deze begeleiden, zodat ze zelf betrokken en verantwoordelijk zijn voor de pauzesport.

Aandacht voor gezonde voeding

Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan extra beweging op school. Ook een gezond eetpatroon is erg belangrijk. Het is de bedoeling dat de ruim zeshonderd basisschoolkinderen van De Meridiaan in Simpelveld en Basisschool Bocholtz veertig weken per jaar, vier dagen in de week, een gezonde lunch en bewegen krijgen aangeboden.