Fruitmomentjes bij de dagopvang in Simpelveld

Marvin Everartz (Sportkunde student) deed onderzoek naar het voedingspatroon van senioren bij de dagopvang van Meander in Simpelveld. Hij ontdekte een aantal interessante dingen en ging hier meteen mee aan de slag. Samen met de senioren én de begeleiders van Meander.

Liever een lekkernij als tussendoortje

Tijdens zijn minor Verbeteren van Voedingsgedrag van Fontys Hogescholen deed Marvin onderzoek naar het voedingspatroon van senioren bij de dagopvang van Meander in Simpelveld. Hij startte zijn eerste weken met het observeren van de senioren tijdens de verschillende eetmomenten en ontdekte dat de ouderen als tussendoortje liever een lekkernij kozen dan een stuk fruit. “Niet de meest gezonde keuze. Dat resulteerde in verminderde eetlust tijdens de warme maaltijd. Hiermee ben ik meteen aan de slag gegaan!”, aldus Marvin.

Bewegen en gezonde voeding

Drie weken lang organiseerde Marvin wekelijks een beweegactiviteit én een fruitmoment bij de dagopvang. Na een les Zitfit werd het fruit samen met de begeleiders voorbereid en gegeten. Gezellig én gezond. Marvins aanpak werd met veel enthousiasme ontvangen door de senioren. “Gaan we vandaag weer bewegen? O, wat heb ik daar veel zin in!” hoorde hij regelmatig. Na drie weken zat zijn onderzoek er op. Op zijn laatste dag sloot hij af met een speciale activiteit: smoothies maken. Een nieuwe ervaring voor veel senioren bij de dagopvang.

Senioren eten meer fruit

De senioren van de dagopvang van Meander eten nu meer én ook meer verschillende soorten fruit. “De senioren legden al snel de link tussen het bewegen en het fruithapje achteraf. Wel is het belangrijk dat de begeleiders de senioren blijven enthousiasmeren en ondersteunen bij het eten van fruit. Het is mooi om te zien dat zo veel deelnemers meededen. Ik heb erg genoten van de leuke tijd en de leuke en hechte groep”, aldus Marvin.