Het water- en fruitproject op de Meridiaan

Basisschool de Meridiaan is een Gezonde School; elke dag werken ze aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. “We geven lessen met aandacht voor gezondheid. Maar we stimuleren ook gezond gedrag zoals fruit eten en water drinken in de pauze”, vertelt Carla Bessems (onderwijsassistente).

Op basisschool de Meridiaan werken ze hard aan een goede gezondheid van hun leerlingen. Ze zijn een Gezonde School en dat is goed te merken. Elke maandag ontvangen ze drie soorten fruit die gedurende de week in alle groepen worden uitgedeeld. “Onder het motto altijd proeven, krijgen de kinderen in de pauze een gezond tussendoortje”, zo vertelt Carla. “Een moment waar de kinderen echt naar uit kijken.”

Kinderen bewuster maken van wat gezond is

Sinds kort krijgen de kleuters in de kleine pauze water. Ken is een van de initiatiefnemers hiervan. In een gesprek met de leerlingenraad ontstond het idee. “Samen met de leerlingenraad dachten we na over wat gezonde voeding is en wat we daarmee kunnen doen. Het mooie is dat het waterproject vanuit de kinderen is ontstaan”, aldus Ken Diedering (Beweegcoach). Maar dat is nog niet alles. Vier keer per jaar besteden ze een hele week aan gezonde voeding en mogen kinderen meedenken over wat gezond en ongezond is. “Ook hebben we er een stuk grond bij gekregen en hebben we fruitbomen en -struiken geplant. Zo leren de kinderen waar hun eten vandaan komt en maken we de kinderen nog bewuster.”

Geen betere plek dan school voor leefstijl-les

Kinderen drinken volgens Ken te vaak en te veel zoete drankjes en zitten zo’n vijf uur per dag op school. Hier leren ze van alles, zoals rekenen en taal. Wat is dan een beter plek om ook te leren over gezonde voeding en voldoende beweging?