Kinderen in Simpelveld op muzikale ontdekkingstocht

Begin dit jaar startte de Blazerklas in Simpelveld. Een muzikaal avontuur waarin kinderen ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken. Ter afsluiting van deze ontdekkingstocht gaven de kinderen een optreden in Cultuurcentrum De Klimboom. Daar lieten ze horen wat ze in korte tijd geleerd hebben.

Op zondag 23 juli was het zo ver. Het moment waar de kinderen naartoe hebben gewerkt om iedereen te laten horen wat ze in de afgelopen weken hebben geleerd op muzikaal gebied. De zaal van Cultuurcentrum De Klimboom stroomde langzaam vol. “Samen met docent Bert Dirks gaven de kinderen een geweldig optreden”, vertelt Susanne Boumans (Harmonie Sint Caecilia Simpelveld). Ook Harmonie Sint Caecilia Simpelveld en Fanfare Eendracht Huls waren erbij. Zij openden het optreden.

Kinderen beleven plezier tijdens spelen

Tijdens de opening van het muzikale spektakel van de harmonie en fanfare marcheerden de leerlingen De Klimboom binnen. Er volgde een zeer gevarieerd programma met ook enkele jeugdige solisten. Toen was het de beurt aan de Blazerklas. Leraar Bert vertelt hoe veel de kinderen in korte tijd hebben geleerd. “Tijdens het spelen van hun instrument beleven ze veel plezier en dát is het allerbelangrijkste. Het beheersen van een instrument duurt wat langer, maar dat volgt vanzelf wel. Met dit initiatief willen we kinderen enthousiast maken om een instrument te bespelen. En dat is zeker gelukt!”

Een staande ovatie

In het publiek zaten ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s en een aantal leerkrachten van Basisschool De Meridiaan. Zij genoten zichtbaar van al het muzikale talent. Het harde werken van de kinderen werd beloond met een luid applaus én een staande ovatie. Volgens Jolanda Beckers (Fanfare Eendracht) is muziek maken niet alleen leuk. Het speelt ook een grote rol bij de ontwikkeling van kinderen. “De allereerste Blazerklas was een succes. Daarom hopen we dat we meer kinderen enthousiast kunnen maken. We gaan namelijk verder met de Blazersklas volgend schooljaar (start voorjaar 2020).”

Muziekonderwijs op de kaart

De Blazersklas is een samenwerking tussen Harmonie St. Caecilia Simpelveld, Fanfare Eendracht Huls, Fanfare St. Cecilia Bocholtz, Philharmonie Bocholtz, Stichting Muziekschool Kerkrade, Basisschool Bocholtz, Basisschool De Meridiaan, Gemeente Simpelveld en BAS samen actief. De Blazersklas is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, FSI Fonds en SamenDOOR!, de regeling van het Huis voor de Kunsten Limburg die de samenwerking tussen scholen en muziekverenigingen stimuleert zodat muziekonderwijs weer op de kaart staat.