Nijntje Beweegdiploma een groot succes op basisschool De Meridiaan

Gymnastiekvereniging WNK Simpelveld werd vorig jaar met hun idee Nijntje beweegdiploma gekroond tot het beste idee van Simpelveld. “We hebben nu vier lessen gehad en kinderen én groepsleerkrachten zijn enorm enthousiast”, aldus Anneke Hoek.

“Kinderen zitten veel op hun telefoon en zijn veel minder buiten. En dat terwijl kinderen slechts een paar generaties terug altijd buiten speelden. Motorische vaardigheden gaan achteruit. Terwijl die juist enorm belangrijk zijn om een leven lang goed te kunnen bewegen”, aldus Anneke.

Stapje voor stapje meer zelfvertrouwen

Door de Nijntje Beweeglessen leren kinderen in twintig lessen allerlei basisbewegingen. En dat op een leuke manier! De beweeglessen worden gegeven op basisschool de Meridiaan. De gymzaal wordt in drie vakken verdeeld. In elk vak maken de kinderen kennis met verschillende onderdelen. Na twaalf minuten wisselen de leerlingen van vak. Zo leren de kinderen elke week drie nieuwe onderdelen. “Het is vooral belangrijk dat kinderen zelf proberen. Vaak is het een automatische reactie dat kinderen iets nieuws niet durven. Maar vaak schiet een ander kind te hulp met een handje. De keer erna lukt het wel alleen. Zo leren ze samen om in zichzelf te vertrouwen. Stapje voor stapje.”

Een verrijking voor kind en groepsleerkracht

Kinderen zijn erg blij met de beweeglessen. “Vaak krijgen we terug dat kinderen echt uitkijken naar de les. En dat ze ook echt moe zijn na een uur flink bewegen. Iedereen is intensief bezig met nieuwe en uitdagende dingen. Dat zijn ze natuurlijk niet gewend. Er vallen er zelfs ook een aantal in slaap.” Ook de groepsleerkrachten zijn enthousiast. Ze helpen mee tijdens de lessen en doen tegelijkertijd inspiratie op. Zo dragen we meteen bij aan een goed bewegingsonderwijs. De beweeglessen zijn dus niet alleen een verrijking voor de kinderen, ook voor de leraar.

In een korte tijd grote veranderingen

In een korte periode van vier weken ziet Anneke al grote veranderingen. Kinderen leren enorm snel, durven meer en beleven veel plezier. Maar Anneke ziet nog meer kansen. “We hopen natuurlijk dat ze zelf verder aan de slag gaan met de bewegingen die ze tijdens de les leren. Het liefst buiten. En dat ze als ze ouder zijn, hun motorische vaardigheden nog verder uitbouwen.” Het hele schooljaar zijn de kinderen van basisschool de Meridiaan zoet met de beweeglessen. “Na 20 lessen vieren we een beweegfeestje tijdens een training op onze turnvereniging. Alle ouders zijn uitgenodigd en mogen komen kijken en ontdekken wat de kinderen geleerd hebben. Daar kijken we al enorm naar uit.”