Start blazersklas in Simpelveld & Bocholtz

Nieuw voor kinderen van groep 5 t/m 8: De Blazersklas. Kinderen in Simpelveld en Bocholtz maken in 12 lessen op een leuke manier kennis met een blaasinstrument en ervaren hoe leuk samen muziek maken is.

Het is tegenwoordig voor kinderen niet vanzelfsprekend om muziek te maken bij een harmonie of fanfare. “We merken dat de drempel om bij een vereniging of muziekschool een instrument te gaan bespelen erg hoog is”, vertelt John Gubbels (Stichting Muziekschool Kerkrade). Dat terwijl muziek maken hartstikke leuk is én goed voor de ontwikkeling van kinderen. “Bovendien is het lid zijn van een vereniging hartstikke leuk. Kinderen beleven er veel plezier en maken er vriendschappen voor het leven”, vult Elvera Weusten aan (BAS samen actief).

De muziekverenigingen in de gemeente Simpelveld hebben daarom de handen in elkaar geslagen om kinderen te stimuleren muziek te maken. Als aanvulling op de reguliere muziekles en het lesprogramma Klinkend Perspectief, is gestart met De Blazersklas. De kinderen gaan met De Blazersklas mee op muzikaal avontuur. Onder leiding van een muziekdocent van de muziekschool maken ze kennis met allerlei blaasinstrumenten en kiezen vervolgens een instrument om op te leren spelen. “In 12 lessen ontdekken ze vooral hoe leuk het is om samen muziek te maken. Dit is belangrijker dan het leren beheersen van het instrument. We hopen de kinderen enthousiast te maken om na De Blazersklas door te gaan met muziek maken”, vertelt Susanne Boumans (Harmonie St. Caecilia Simpelveld) namens de samenwerkende verenigingen.

De lessen zijn wekelijks op maandag aansluitend aan schooltijd op school. En natuurlijk mogen ze aan het eind van de lessen laten zien en vooral horen wat ze hebben geleerd. Samen met de verenigingen wordt een eindpresentatie georganiseerd (in Simpelveld op 23 juni en in Bocholtz op 24 mei). “Als verenigingen kunnen we dit niet in ons eentje organiseren. We zijn blij dat we dit wél kunnen door de schouders er samen onder te zetten”, besluit Christien Demarteau (Fanfare St. Cecilia Bocholtz).

De Blazersklas is een samenwerking tussen Harmonie St. Caecilia Simpelveld, Fanfare Eendracht Huls, Fanfare St. Cecilia Bocholtz, Philharmonie Bocholtz, Stichting Muziekschool Kerkrade, Basisschool Bocholtz, Basisschool De Meridiaan, Gemeente Simpelveld en BAS samen actief.

De Blazersklas is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, FSI Fonds en SamenDOOR!, de regeling van het Huis voor de Kunsten Limburg die de samenwerking tussen scholen en muziekverenigingen stimuleert zodat muziekonderwijs weer op de kaart staat.