Nijntje en WNK gooien Ipad in de prullenbak

“Kinderen zitten veel op hun telefoon en zijn veel minder buiten. Motorische vaardigheden gaan daardoor achteruit. Ze weten bijvoorbeeld niet meer hoe ze moeten vallen, klauteren en andere basisbewegingen”, zo vertelt Anneke Hoek van Gymnastiekvereniging WNK Simpelveld. Daar willen zij verandering in brengen.

Slechts een paar generaties geleden speelden kinderen altijd buiten. Tegenwoordig zitten kinderen veel op hun telefoon of achter een ander beeldscherm. Ze bewegen steeds minder en weten niet meer hoe ze moeten vallen, klauteren of springen. Hun motorische ontwikkeling gaat achteruit, terwijl die juist enorm belangrijk is om een leven lang goed te kunnen bewegen”, aldus Anneke. Tijdens een cursus voor lesbevoegdheid, kwam Anneke het Nijntje Beweegdiploma tegen. “Perfect om kinderen op jonge leeftijd beter te leren spelen en bewegen. Dat leek me wel wat voor onze vereniging. Met dit idee zijn we mee gaan doen met de Innovatieprikkel.”

Een goed begin


Anneke vindt het belangrijk dat kinderen zich motorisch ontwikkelen en nieuwe bewegingsvormen leren kennen. Een goed begin is het halve werk .“Bewegingen als balanceren en springen, zijn voor de kinderen de basis om later goed te kunnen bewegen. Deze bewegingen kunnen ze ook buiten op straat of in de tuin doen. De bewegingen zijn bovendien de basis van verschillende sporten. Zoals een bal vangen bij basketbal, balanceren bij judo en springen bij voetbal. We hopen dat de kinderen blijven bewegen en doorstromen naar een vereniging waar ze dit met veel plezier kunnen doen.”

Spelenderwijs leren bewegen


In twintig lessen leren de kinderen op een leuke manier allerlei basisbewegingen. De beweeglessen worden gegeven op basisschool de Meridiaan. “Zo bereiken we meer kinderen. Ook de kinderen die niet bij een vereniging zitten en weinig bewegen. En de groepsleerkrachten zijn aanwezig. De leerkrachten kunnen zo inspiratie opdoen voor hun eigen gymlessen. Zo dragen we tegelijkertijd bij aan goed bewegingsonderwijs. Aan het eind van de reeks beweeglessen vieren we een beweegfeestje tijdens een turntraining van de vereniging. Daarbij mogen alle ouders komen kijken en ontdekken wat de kinderen hebben geleerd.”

Samenwerken


“Het was voor ons vanzelfsprekend om mee te doen met de Innovatieprikkel. Het is belangrijk om met je vereniging vooruit te kijken, want je kunt niet altijd hetzelfde blijven doen. Dan red je het niet. Het fijne aan de Innovatieprikkel vind ik dat je als verenigingen elkaar kunt helpen met je ideeën. Zo wilde een vereniging een promotiefilmpje maken en een andere vereniging kende iemand die ze daarbij kon helpen, ideaal! Het zijn vaak kleine dingen waarbij je elkaar kunt helpen, maar alle kleine beetjes helpen.”