Ben Bizzie brengt Simpelveldse jeugd op speelse manier in beweging

Journalist Anneke Hoek nam een kijkje bij het Ben Bizzie Trefbaltoernooi en schreef er over. Een groepje fanatieke kinderen gaat helemaal op in een potje trefbal. “Ben! Hier! Ik sta vrij!” Met een lange boog gooit een groot geel met bruin beest, gehuld in een flitsend sporttenue en op zijn gezicht een vriendelijke glimlach, de bal naar het kleine meisje. Doelpunt!

De basisscholen in de gemeente Simpelveld zetten in op sport en bewegen. Ben Bizzie helpt daarbij een handje. Niet alleen tijdens het Ben Bizzie Trefbaltoernooi. Elke week komen kinderen van de basisscholen uit de gemeente Simpelveld in beweging tijdens het Ben Bizzie Beweeguurtje.

Beweegmaatje

Overal duikt de naam op van het sportieve knuffeldier. “Ben Bizzie is een herkenbaar karakter voor kinderen. Ze associëren hem met bewegen en met plezier”, legt beweegcoach Ken Diedering aan Anneke uit. Ben houdt de kinderen letterlijk bezig. Waar hij opduikt, zijn er ongetwijfeld een tiental kinderen actief bezig met sport of spel. Dit beweegmaatje van alle kinderen stimuleert hen om te bewegen en te ervaren hoe leuk bewegen is. Samen met Ben maken kinderen kennis met verschillende takken van sport en spel.

Aandacht

Als hij mee komt sporten, heeft hij aan aandacht geen gebrek. “Hij is lekker zacht, daarom is hij zo fijn om te knuffelen!”, vindt een jonge deelnemer. En behalve een zachte huid heeft hij ook nog een zachtaardig karakter, want iedereen mag meedoen met Ben Bizzie.

Lekkere snack

Met Ben als beweegmaatje staan kinderen er niet meer alleen voor. Niet alleen bewegen ze meer, hij zorgt er ook voor dat kinderen nieuwe vriendjes maken op het schoolplein. Ben Bizzie is ook af en toe aanwezig tijdens de pauzes. Hij reikt kinderen die er alleen voor staan een hand en stimuleert dat ze met elkaar sporten en spelen. Waar het actieve dier is, is het leuk. Hij hoeft niet eens altijd in levende lijve aanwezig te zijn, alleen al de naam zegt voor de kids genoeg. Als hij aanwezig is, heeft hij vaak ook een lekkere snack bij zich, in de vorm van groente of fruit. Ben Bizzie weet namelijk ook maar al te goed wat gezonde voeding is en geeft kinderen tips om gezond te eten. “We hopen dat ze deze tips eerder oppikken en onthouden, dan als hun ouders of docenten ze vertellen wat gezond is”, legt Ken uit. Als Ben een banaan of een komkommer eet, zijn kinderen sneller geneigd dat ook te doen. Als het gaat over een gezonde levensstijl zorgt het dier dus ook voor een stukje bewustwording.

Ben heeft het druk: Hij duikt vaak op in Simpelveld en Bocholtz, maar ook in andere gemeenten gaat hij aan de bak. Waar hij ook is, zijn enthousiasme en energieke uitstraling werken aanstekelijk. En zelfs als alleen al de sport- en beweegcoach over de gang op school loopt, is het niet ongewoon dat er vanuit de klassen ‘Hé daar is Ben Bizzie!’ klinkt.

Lees het hele artikel in VIALimburg.